Plant it Gent

Ik kocht een stekje van de Calathea Freddie

Hallo, ik ben Dzana en het gezicht achter Plant it Gent. Als kind hielp ik mijn mama vaak in de tuin, onkruid wieden, de moestuin onderhouden en heel wat bloembollen planten. Mijn liefde voor kamerplanten begon - vlak voor corona - door te gaan samenwonen met mijn vriend en ons appartement in te richten. Om de groei van mijn planten te volgen maakte ik een account op Instagram, puur voor mijzelf. Ondertussen is dit een plekje geworden waar ik foto’s van mijn planten, tips en ervaringen deel. Door mijn beroep als architect combineer ik af en toe planten met DIY’s en interieur.

Geef niet op! Geef jouw plantje nog een kans en probeer de tips 

Mijn eerste Calathea kwam al vrij vroeg in huis. Ik kocht een stekje van de Calathea Freddie, een mooie bloempot en het plantje kreeg een plekje in de leefruimte. Het plantje groeide goed en ik keek uit naar de volgende Calathea. Niet veel later kregen we een Ornata van een vriendin. Vol zelfvertrouwen gaf ik deze een plekje in de keuken, maar de plant takelde in een mum van tijd af. Hoewel ik al wat ervaring had en wist wat planten nodig hebben om te overleven, was het toch even zoeken hoe ik mijn dramathea tevreden kon houden. Heel wat planten en plagen later kan ik vol trots zeggen dat ik groene vingers heb. Vrienden, familie en collega’s tonen foto’s van hun planten en vragen tips. Ik deel ze met veel plezier en heb ook voor jullie een aantal tips opgesomd zodat ook jullie kunnen genieten van prachtige Calathea’s.

 
 
 

Tips

1) Zoek de ideale plaats in jouw woning en kijk hoe de plant reageert op de locatie. Verplaats de plant als je ziet dat deze ongelukkig is, gaat hangen of lelijke bladeren krijgt. Mijn Ornata had onvoldoende daglicht in de donkere hoek in de keuken en had nood aan helder indirect zonlicht. Uiteindelijk werd mijn plant gelukkig in de leefruimte op voldoende afstand van het raam op het zuiden.

2) Zoek de juiste potgrond of kijk hoe vaak je de Calathea water moet geven zodat de grond vochtig blijft maar niet te nat is. Kijk ook naar de luchtvochtigheid en temperatuur van de ruimte want deze bepalen ook de frequentie van water geven.

3) Om plagen en ziektes te vermijden zetten wij elke nieuwe plant in quarantaine. Doordat wij in elke kamer planten hebben staan (+/- 85, stekjes niet meegerekend), is het niet vanzelfsprekend om dit te doen. Elke nieuwe plant gaat eerst in quarantaine om ziektes/plagen te voorkomen. Ons alternatief is een quarantaine-box, een grote transparante kunststoffen opbergbox met deksel. De plant krijgt voldoende daglicht, kan andere planten niet meer besmetten en kan in de box bij de andere planten staan. Zo vormt dit een mini kweekkas en stijgt de luchtvochtigheid snel in de box, zeker spint heeft dit niet graag.

4) Calathea’s komen voor in een tropische omgeving en hebben graag een hoge luchtvochtigheid. Zelf heb ik geen luchtbevochtiger en besproei de planten regelmatig. In de winter hebben wij bijkomend waterverdampers aan de radiatoren. Je kan jouw Calathea ook aan een raam in de badkamer zetten waar de luchtvochtigheid altijd hoger is.

5) Haal bruine bladeren weg, de plant snoeien kan voor nieuwe groei zorgen. Kapotte bladeren worden niet meer mooi. Geef de plant even de tijd om voor nieuwe groei te zorgen. Vergeet het gereedschap na het snoeien niet te desinfecteren, zo voorkom je eventuele ziektes bij de andere kamerplanten.

6) Geef niet op! Hoewel de Freddie een makkie was, kreeg ik met de Ornata al snel een haat-liefdeverhouding. Geef jouw plantje nog een kans en probeer de tips!